Rookhout

Er zijn erg veel soorten rookhout, zoveel dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. 

Hierbij een aantal basis regels

Gebruik je snippers of brokken

Bij de meeste winkels zie je zomers zakken met houtsnippers in verschillende soorten. Deze snippers kan je op 2 manieren gebruiken. Je gooit ze in ieder geval niet zomaar tussen de briketten. Ze zullen veel te snel verbranden wat resulteert in te weinig en verkeerde rook. De snippers gebruik je in een smokerbox of je verpakt ze in een stuk aluminiumfolie met een paar gaten. Zo zal het hout langzaam gaan roken zonder te verbranden en zorgen voor een mooie witte transparante rook. Deze rook noemen we ook wel blauwe rook omdat het een lichte blauwe tint heeft.

Wij gebruiken graag grotere brokken hout. Deze leg je op de kolen of briketten. Ze roken langer en constanter dan de snippers. 

Een ander soort rookhout is rookmot. Rookmot gebruik je als je "koud" zou willen roken. Dat is weer een hele andere hobby.

 

Moet je het hout wel of niet natmaken
Mocht je de snippers rechtstreeks op de kooltjes willen gooien, sluit dan meteen de deksel. Anders zouden ze alleen maar verbranden. Ga ze in ieder geval niet nat maken. Wat er echter gebeurd is dat de natte snippers hout de kooltjes afkoelen. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Ook ben je niet aan het roken maar aan het stomen. Hout gaat pas roken bij een temperatuur van rond de 300°C. Zoals je misschien weet zal kokend water niet heter worden dan 100°C. Het hout zal pas heter worden en gaan roken als al het water verdampt is. En waarom zou je daar op willen wachten.
Dus de rook die je ziet bij natte snippers hout is voor het grootste gedeelte waterdamp en dat doet helemaal niets met de smaak van je vlees of vis. Dus pak de snippers in in een bolletje aluminiumfolie of leg ze in een smokerbox maar maak ze nooit nat.

 

De rookring
Echte barbecue, dat wil zeggen low and slow bereiden van vlees met hout, is vaak te herkennen aan de roze rookring in de eerste paar millimeters van het vlees. Dit roze vlees wil niet zeggen dat het nog rauw is. De combinatie van rook en het vlees zorgt voor een chemische reactie wat resulteert in een roze ring. Dit roze vlees verteld je meteen of het vlees echt is gerookt. Al wil het uitblijven van een rookring niet te betekenen dat er niet genoeg gerookt is. De chemische reactie blijft wel eens uit en geeft dan geen rookring terwijl je wel een rooksmaak hebt. Een hoop restaurants claimen wel dat ze roken maar gebruiken dan
zoiets als liquid smoke waarmee je een rooksmaak kan geven. Dan heb je de rooksmaak wel in de saus maar niet in het vlees. Maar mocht je een mooie roze rand zien in jouw zorgvuldig bereide steak of karbonade dan mag je dit trots laten zien. 

 

Welke houtsoort gebruiken we voor welk gerecht 
Gebruik het onderstaande tabelletje om het geschikte hout bij jouw favoriete stuk vlees te vinden. 
Natuurlijk is het ook een kwestie van smaak en ervaring, je zal het zelf moeten uitproberen. Dit overzicht kan je in ieder geval een eind op weg helpen.

Houtsoort met geur en smaak

 

Om het je makkelijk te maken hebben we het lijstje ook omgedraaid. Dus als je weet wat
je wilt gaan eten kan je precies zien welke houtsoort en goed bij past.

Gerecht met houtsoort

 

Last but not least......

Welke houtsoorten mag je niet gebruiken om te roken.
Dit rijtje houtsoorten moet je ten allen tijde links laten liggen, je kunt er goed ziek van worden:

  • Spar
  • Den
  • Cipres
  • Amberboom
  • Iep
  • Eucalyptus
  • Wilde vijgenboom (Sycamore)


En natuurlijk gebruik je ook geen hout waarvan je de herkomst niet kent, wat geschilderd is (geweest) of op welke manier dan ook behandeld. Gebruik ook geen pallet hout, het is vaak behandeld en je weet nooit wat er op heeft gestaan toen het nog een pallet was.
Ook stukken hout waar mos of schimmel op staat stook je lekker in je kachel of vuurkorf op, maar je gebruikt het niet om te roken.