Houtkool of Brikettes

Ga je voor houtskool of briketten? Deze eerste keuze hangt af van twee zaken: het type barbecue en de manier van grillen. Houtskool verbrandt veel sneller, zorgt voor veel meer vlammen en bereikt een veel hogere temperatuur dan briketten. Hierdoor is houtskool perfect voor open barbecues en direct grillen, waarbij hoge temperaturen gewenst zijn. Heb je een kogelbarbecue, die je kan afsluiten met een deksel? Dan zijn briketten de absolute aanrader. Briketten blijven lang op temperatuur, waardoor zonder tussentijds aanvullen een prima temperatuur kunt hebben in je barbecue. Ideaal als je vlees hebt dat langzaam moet garen door het indirect te grillen. Voorheen werden kolen nog wel eens gemengd met briketten, om zo de boel wat sneller aangestoken te krijgen. Een aardig idee, maar dankzij de opkomst van de brikettenstarter is het een achterhaalde methode. Toch kan je met je kogelbarbecue best wat houtskool achter de hand houden. Diverse soorten vlees lenen zich goed voor een combinatie van indirect en direct grillen.

Soorten briketten

Briketten gaan dus vooral langer mee. Hierdoor zijn ze veelal wat duurder dan houtskool, maar dat betaalt zich al snel terug als je wat langer gaat BBQ’en. Echter, binnen de wondere wereld van briketten is er ook verschil. Briketten van het ene merk verschillen nogal van kwaliteit met het andere merk. Tip: gewoonweg uitproberen.

Kokosbriketten

Een andere ‘trend’ in opkomst zijn kokosbriketten. Gemaakt van geperste schillen van kokosnoten is het om te beginnen een hele duurzame optie. Daarnaast hebben diverse tests al aangetoond dat kokosbriketten veel schoner verbranden, een wat hogere temperatuur behalen dan gewone briketten en ook minder as achterlaten. Drie dikke pré’s dus. Ook is het al vaker aangetoond dat kokosbriketten minder snel vlammen als er vet op druipt. Hoewel het er spectaculair uitziet, is niets zo funest voor je vlees als een live crematie. Het gebruik van kokosbriketten voorkomt dus dat je steeds je vlees moet verplaatsen, omdat er weer nieuwe vlammen omhoog schieten. Doordat de kokosbriketten een hogere temperatuur bereiken, heb je er ook minder van nodig dan van gewone briketten. Iets meer investeren in deze kokosbriketten is dus zeker lonend. Zeker voor het indirecte grillen/smoken.